torstai 14. huhtikuuta 2016

Vaatevallankumous tulee taas!


Vaatevallankumous on täällä taas. Ensi viikolla eli 18.-24.4 on luvassa monenlaista kampanjaan liittyvää ohjelmaa eri paikkakunnilla ja tietysti myös virallinen kampanjapäivä joka on 23.4, Rana Plazan tehtaan romahtamisen vuosipäivänä. Kolme vuotta sitten tapahtuneessa vaatetehtaan romahduksessa Bangladeshissa kuoli 1133 ihmistä ja yli 2000 ihmistä loukkaantui. Tämä on aika kova hinta siitä, että me täällä länsimaissa saisimme halpoja muotivaatteita.

Tästä syntyi kansainvälinen Fashion Revolution -liike, joka kampanjoi vastuullisemman ja läpinäkyvämmän vaatetuotannon puolesta. Suomessa Vaatevallankumouksen nimellä kulkeva kampanja herättelee meitä tavallisia kuluttajia ja vaatteiden käyttäjiä miettimään hetken sitä, mistä vaatteet vaatekaappiimme ovat tulleet, kuka ne on tehnyt ja missä olosuhteissa. Jokainen voi osallistua tähän kampanjaan kysymällä niiltä brändeiltä, joiden vaatteita käytämme: Who made my clothes? eli kuka on tehnyt vaatteeni? Tavoitteena on tuoda päivänvaloon se, mistä vaatteemme todellisuudessa tulevat.

Kampanjaan voi osallistua monella tavalla, esimerkiksi ottamalla kuvan nurinpäin käännetystä lempivaattestasi tai itsestäsi nurinpäin käännetty lempivaate päälläsi ja jakamalla kuva Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ym. hashtageillä #WhoMadeMyClothes ja #vaatevallankumous. Lähetä kuva myös vaatteesi valmistajalle ja kysy heiltä kuka on valmistanut vaatteesi.


Vaatevallankumous järjestää yhdessä vastuulliseen elämäntapaan keskittyvän Weecos nettikaupan kanssa pop-up shopin Helsingin Sokoksella. Mukana on kahdeksan vastuullista suomalaista vaatemerkkiä: Roots Cultural Movement, Ludicrous, Nouki, Papu, Uhana Design, Poola Kataryna, Muute ja moimoi accessories. Pop-up shop aukeaa 18.4 ja on auki aina heinäkuun loppuun asti. Jos et asu pääkaupunkiseudulla, vaatteita voit ostaa myös Weecosin nettikaupasta. Sieltä löytyy vastuullista muotia vielä suurempi valikoima. Tutustu tapahtumaan Weecosin blogissa.

Muista myös Fair Made Finland -tapahtuma 23.4 Kellohallissa Teurastamon alueella Helsingissä, osoitteessa Työpajankatu 2. Paikalla on koko joukko kotimaisia suunnittelijoita kertomassa tuotteidensa vastuullisuudesta ja tuotantoketjuista ja myymässä tuotteitaan. Mukana on mm. Ivana Helsinki, Jatuli, Kuula+Jylhä, Lille Clothing, Vainio.Seitsonen ja Vietto Ecodesign. Katso tapahtumaan osallistuvat tekijät Fair Made Finlandin sivuilta Facebookista.

Vaatevallankumous on kuitenkin myös muutakin. Se on myös omien kulutustottumusten kyseenalaistamista ja ajatuksen uhraamista sille mitä voisi omassa elämässään tehdä vastuullisemman ja ekologisemman elämäntavan puolesta. Se voi olla vaikka vain pieniä tekoja, vaikka sen miettimistä tarvitsenko oikeasti tätä vaatetta, joka juuri nyt tekisi mieli hankkia ja tulenko oikeasti käyttämään tätä vuosia eteenpäin, vai onko tämä vain hetken muotioikku, josta hetken päästä mietin, että miksi ihmeessä oikein ostin tuon vaatteen. Osta mieluiten vain sellaisia vaatteita ja muitakin tuotteita joista tiedät, että siitä tulee uusi lempparisi josta et halua luopua ja josta haluat huolehtia niin hyvin, että se kestää kovaakin käyttöä vuosia eteenpäinkin.


Tämä Vivienne Westwoodin ajatus kiteyttää tämän asian hienosti. Olkoon tämä uusi mottoni ja toivottavasti myös sinun. Jos haluat lisätietoa tästä kampanjasta, käy tutustumassa Vaatevallankumouksen nettisivuihin ja Facebook-sivuihin, josta löytyy lisää aiheeseen liittyviä juttuja ja vinkkejä omankin paikkakuntasi tapahtumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi kommenttiboxiin...