torstai 24. joulukuuta 2015

Rauhaisaa joulua kaikille!

Tämän kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Julkisessa keskustelussa on ollut paljon vihapuhetta ja  keskustelua siitä mikä saa ihmiset purkamaan vihaansa netin keskustelu- ja kommettipalstoilla ja sanomaan sellaisia asioita jotka eivät kuulu asialliseen käyttäytymiseen. Mielipiteenvapaus tai sananvapaus ei tarkoita sitä että voi suoltaa suustaan tai näppäimistöltään ihan mitä tahansa sattuu sylki suuhun tuomaan. Toivoisin että jokainen miettisi toisenkin kerran miten mielipiteensä ilmaisee ja olisiko valmis sanomaan samat sanat kasvotusten mielipiteensä kohteelle tai miltä tuntuisi itse vastaanottaa samat sanat toiselta ihmiseltä.


On ollut paljon myös keskustelua suvaitsevaisuudesta ja suvaitsemattomuudesta, siitä mitä pitäisi suvaita ja mitä ei voi suvaita ja linjanvetoa näiden välillä. Yhteiskuntamme on muuttumassa monikultturisemmaksi ja nyt käydään keskustelua siitä miten löydetään yhteisymmärrys erilaisten ryhmien välillä. Keskustelua tarvitaan, mutta keskustelun pitäisi olla rakentavaa ja yhteisymmärrystä luovaa. Vastakkainasettelu, syyttely, uhkailu ja mustamaalaaminen ei ole rakentavaa, sen tarkoitus on vain tuhota ja ruokkia vihaa ja eripuraa.


Näin jouluna toivoisin että jokainen pysähtyisi hetkeksi miettimään sitä, onko se joka tuntuu vieraalta ja erilaiselta, todella uhka itsellemme tai yhteiskunnallemme. Ihmisiähän me kaikki ollaan, ihonväriin, kieleen ja kansallisuuteen katsomatta. Voitaisiinko käyttäytyä toisiamme kohtaan inhimillisesti ja olla ystävällisiä toisillemme edes joulun ajan, mieluiten joka päivä tästä eteenpäin.


Jalanjälkiä -blogi toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista joulua ja lämmintä joulumieltä näiden kuvien myötä. Kuvat on otettu Esplanadin puistossa Helsingissä. Tämän vuoden jouluvalot ovat erityisen kauniit ja jos vain saataisiin vielä lunta, niin puisto olisi kuin suoraan joulumaasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi kommenttiboxiin...